Skriv omtale
×
Rating

  Send omtale
  smålån på dagen
  Sist oppdatert: 19 April 2017
  smålån med lav rente

  Smålån med lav rente

  Hvis man trenger en rask finansieringsløsning til småprosjekter kan smålån være et godt alternativ. Med denne låneformen er søknadsprosessen unnagjort på null komma niks. Og pengene utbetales gjerne samme eller neste dag.

  Allikevel vil det alltid være ulemper med kjappe økonomiske løsninger. Renten ligger høyt på lån uten sikkerhet, og du må derfor sette deg inn i de reelle kostnadene. Her får du alt du trenger å vite om smålån – samt tips til hvor du kan få lav rente.

  Hva er et smålån?

  Et smålån er et lån uten sikkerhet. Det betyr at det ikke tas pant i eiendeler eller bolig når lånet innvilges. Banken gjør kun en vurdering av betalingsevnen din når de godkjenner eller avslår søknaden.

  Smålån anses som mindre forbrukslån, gjerne på mellom 1000 kroner og 100.000 kroner. Det vil være stor forskjell på totalkostnaden avhengig av hvor mye du låner. Nedbetalingstid er også viktig for prisen på lånet.

  Det finnes en rekke forskjellige tilbydere av smålån i Norge. Noen spesialiserer seg ene og alene på smålån. Men det finnes også forbrukslåntilbydere som innvilger mindre lån uten sikkerhet. Du bør imidlertid alltid fokusere på effektiv rente når du skal velge smålån.

  Fordi smålån ikke har noen pant tilknyttet seg kan du bruke lånebeløpet som du vil. Dette er altså helt fleksible lån, og derfor en god finansieringsløsning for mange. Men det er allikevel viktig å være klar over ulempene med et smålån.

  Derfor er renten høy på smålån

  Den aller viktigste økonomiske faktoren når du skal ta opp smålån er rentetilbudet du mottar. Dette vil være avgjørende for totalkostnaden på smålånet ditt. Tommelfingerregelen er at jo mindre lånebeløpet er, jo høyere vil renten ligge.

  Det er primært to grunner til dette. Først og fremst er smålån lån med høy risiko. Når banken ikke stiller noen andre krav til deg enn inntekten din tar de en stor sjanse med lånet. Og denne risikoen reflekteres i effektiv rente.

  For det andre er banker alltid interesserte i å tjene penger. Det betyr at med et mindre beløp må de ha en høyere rente for å tjene noe på lånet. Dette er det viktig at du er klar over når du søker om smålån.

  Husk også på at mange banker reklamerer med nominell rente. Denne prosentsatsen representerer prisen for lånet. Men du må betale effektiv rente, som også tar høyde for etableringsgebyr, rentes rente og termingebyr.

  Når kan smålån hjelpe deg?

  Det finnes en rekke forskjellige situasjoner hvor smålån kan være en grei finansieringsløsning. Fordi du kan bruke lånebeløpet akkurat som du vil er det egentlig bare fantasien som setter grenser.

  Dersom du trenger et mindre beløp for å realisere et prosjekt raskt kan smålån hjelpe deg. Her vil du få pengene utbetalt i løpet av kort tid, og du kan dermed gå til verks uten å vente på søknadsbehandling.

  Smålån fungerer også som finansiering for generelt forbruk. Dette kan være et mindre oppussingsprosjekt, en ferie, eller en dyr gjenstand du må kjøpe. Det er imidlertid viktig at du ikke låner uten mål og mening.

  Det er nemlig ikke til å komme seg unna at smålån er dyre lån. Hvis det er snakk om noen få tusen kroner er det sannsynligvis lurere å ta av egen lomme. Dette vil være billigere for deg i det lange løp.

  Smålån med Klikklån

  Klikklån spesialiserer seg på smålån. Du kan låne mellom 10.000 og 40.000 kroner fra denne tilbyderen. Nedbetalingsperioden er på mellom 12 måneder og 72 måneder i banken.

  Som med alle smålån ligger effektiv rente høyt hos tilbyderen når man sammenligner med andre lån. Allikevel kan du få smålån med forholdsvis lav rente i Klikklån. Nominell rente starter på 9,9% hos banken, men effektiv rente vil bli en god del dyrere enn dette.

  Effektiv rente hos Klikklån er på mellom 13,42% og 27,60%. Det som er viktig å huske på er imidlertid nedbetalingsperioden din. Så lenge du holder denne så kort som mulig vil ikke lånet koste deg så altfor mye i renter.

  Klikklån har følgende krav til søkerne sine:

  – du må være over 20 år
  – du må ha fast inntekt
  – du må ha vært registrert i Norge i minst 2 år
  – du kan ikke ha noen registrerte betalingsanmerkninger på deg

  Smålån med Folkia

  Hos Folkia kan du låne mellom 1000 og 20.000 kroner. Dette er altså en tilbyder som spesialiserer seg på de virkelig små smålånene. Nedbetalingstiden ligger på maksimalt 12 måneder.

  Det betyr også at selv om effektiv rente ligger høyt kan du redusere utgiftene betraktelig med en kort nedbetalingstid. Tommelfingerregelen er at en raskere nedbetaling gir deg et billigere smålån.

  Hvis du for eksempel skal låne 8000 kroner over 3 måneder hos Folkia koster dette totalt 9779 kroner. Selv om årlig effektiv rente ligger på hele 246% blir den i praksis bare på 22%. Det er helt enkelt fordi rentene kun beregnes i tre måneder.

  Derfor må du være helt sikker på at du kan kvitte deg med lånet innen nedbetalingstiden er omme. Så snart du går over fristen din begynner smålån å koste ekstremt mye penger i renter.

  Husk på disse tingene når du tar opp smålån

  Det går altså an å få smålån med lav rente. Imidlertid er det primært du som har kontroll på hvor mye du betaler i renteutgifter til banken. Dette ’justerer’ du ved å korte ned på nedbetalingstiden din.

  Men husk på disse tingene når du vurderer å ta opp smålån:

  Betal tilbake raskt
  Det er svært viktig at du kvitter deg med smålånet ditt så raskt som mulig. Du bør også velge en kort nedbetalingstid for å redusere renteutgiftene. Hvis smålånet går over flere år blir rentene fort dyrere enn selve lånebeløpet.

  Skaff en så lav rente som mulig
  For at smålånet ikke skal ta knekken på privatøkonomien er det viktig å skaffe en så lav rente som mulig. Husk på at du med mindre beløp kan ende opp med effektiv rente på flere hundre prosent! Hvis du ikke kan redusere nedbetalingstiden din betraktelig bør du altså styre unna smålån med høy effektiv rente.

  Vurder egen økonomi
  Før du i det hele tatt søker om et smålån må du gjøre en vurdering av økonomien din. Regn på hvor mye du har til disposisjon i måneden ved å sette opp et budsjett. Deretter kan du kikke på lånemulighetene dine.

  Husk også på å spørre deg selv om det er kritisk å skaffe pengene umiddelbart. Dersom du bare skal låne noen tusen kroner bør du definitivt spare opp selv. Et lavere lånebeløp betyr en skyhøy effektiv rente. Om du ikke kan betale tilbake de lånene du har tatt, vil det være lønnsomt å ta opp refinansiering for dine smålån.

   

  Anbefalte forbrukslån
  • Renter fra 9,9 kr
   Lånebeløp 5.000 - 40.000 kr
   Aldersgrense 20
   Nedbetalingstid 5
   Låneeksempel: Eff.rente 16,37% ved 20.000,- o/5 år, etabl.geb. 495,-, Totalt: 28.667,-
  • Renter fra 253 kr
   Lånebeløp 1.000 - 15.000 kr
   Aldersgrense 20
   Nedbetalingstid 45 dager
   Lån nå Låneeksempel: Eff.rente 1732% ved 3 000,- o/30 dager, etabl.geb. 0,-, Totalt: 3.810,-
  • Renter fra 53 kr
   Lånebeløp 1.000 - 20.000 kr
   Aldersgrense 20
   Nedbetalingstid 1
   Låneeksempel: Eff.rente 243% ved 8 000,- o/90 dager, etabl.geb. 350,-, Totalt: 9 764,-
  Anbefalte artikler